På tur med Pausefiskeren: 30.12.2022 - Pilemors Mose

Så oprandt den hellige dag! Højtiden sidst i december - samhørighed og næstekærlighed - klassisk skællet mindfulness iscenesat som nytårs-galla-fiskeri med den unge Hr. Strube, webredaktøren på FiskeFoto.dk! Vi havde igen fået lov af Pilemor til at fejre årets festlige afslutning i den gamle mose i The Eastern Highlands! Pragtfuldt!
 
Agnruse med agnfisk til gedderne!
Første stop i det østjyske blev dog ved et damsystem, hvor Kasper havde haft en agnruse stående natten over. Der var overraskende mange, men små fisk i rusen - bl.a. skaller, løjer, grundling, aborre og hork. De største kom med på fisketur!
 
Pilemor mødte de 2 webredaktører ved indgangen til hendes mose. Hendes beretning risikerede at sende de spirende forventninger langt ud i skoven: Selv en uge efter de fleste andre jyske søer var blevet isfri igen, havde der altså været låg på vandet i mosen!
 
Pilemors mose i det østjyske - hjemsted for herlige gedder i skønne farver
Spændte som flitsbuer af pilegrene trippede de lystfiskende svende langs stien ned til hytten ved mosens bred. Der var stadig is! Men HELDIGVIS var iskanten tynd og krøbet godt over mod rørskoven ved højre bred - så der var mindst 80% af vandoverfladen fri. Og ikke mindst kunne der let kastes til et par af de klassiske spots ved dette skønne fiskevand.
 
Skallefiskeri - Kasper Strube kroger en frisk agnfisk
Kasper fik hurtigt rigget en skalle-stang til - og inden Pausefiskeren kunne skåle “Godt Nytår!” og montere et stålforfang, så havde Kasper dagens første fisk på krogen: En skalle kunne gøre de andre agnfisk selskab!
 
Spiritus fra Kap Verde - souvenir og julegave
En forsinket julegave? Pausefiskeren fik overleveret et skvulpende souvenir fra Kaspers seneste eksotiske fiskeeventyr langt mod syd - gyldne dråber destilleret på Kap Verde - spiritus produceret af sukkerrør - og i følge internettet helt sin egen i vadestedet mellem rom og snaps? Spændende!
 
FiskeFoto.dk - Artikel om fiskeri på Kap Verde
Ja, man kunne jo følge Kaspers varme fodspor og læse rejseberetningen fra den afrikanske ø på FiskeFoto.dk ved at klikke her: Lystfiskeri på Kap Verde 2022
 
Geddefight - Esox kroget I mosen
Morgenkaffen og det bløde brød blev inhaleret inkl. opdatering fra rejsefronten med papegøjefisk og små hajer - og uden forstyrrelser ude ved agnfiskene under de let dansende flåd. Men så var der pludselig uro omkring Pausefiskerens flåd - der kort efter forsvandt under overfladen. Med dobbelt krogsæt var der ikke grund til at vente med tilslaget … BAM! Et dejligt sug i Prologic-stangen afslørede, at det var en tilpas fin mosefisk, der havde taget den agnede aborre.
 
Gedde - Esox lucius - mosens hersker
Prægtige farver på Pilemors gedder! Årets sidste fisketur ville nu ikke ende uden fiskefingre!
 
Pausefisker med dagens første gedde - fanget på levende aborre
En habil sump-alligator med 81 cm på det hurtige målebånd. Happy New Year! Og skummende genudsætning! Nytårs-fyrværkeri i fantastiske grønne mosefarver!
 
Kasper med lokal øl - meget højtskummende
Det skal fejres! Og nej, det var ikke med kakao og flødeskum - det var bare lokalt håndbrygget Blonde! Sikken en øl!
 
Den farlige danske natur - glatte terassebrædder ved hytten i skoven
Også uden indtag af lokalt bryg måtte der advares: På Top-3 over farligste fænomener i den danske natur - måske kun overgået af flåten og fjæsingen: Regnvåde og vinter-algebelagte terrassebrædder af lærk! Selv i waistwaders var der både variationer over polka og breakdance - med potentiale for baglæns rullefald ud over det rimelige! God træning ovenpå på inhalering af julens vanillekranse og gris!
 
Gedde sigtes af Kasper fra FiskeFoto.dk
Kort efter Pausefiskeren missede en mindre rovfisk - som ellers havde hugget på en lille hork på forfang med enkeltkrog (Hvordan lykkedes det den ikke at blive kroget?) - så blev det endeligt Kaspers tur til at løbe ind på hjemmebanen og give tilslag på et forsvundet flåd. Gedden havde hugget skallen på enkeltkrogen. Efter en kort fight blev skarptanden klar til landing.
 
Portræt af gedde - og den unge Hr. Strube
Hvis man holder den korrekt - og fotografen finder den optimale vinkel - så kommer selv en Esox på 75 cm til at se ganske voldsom ud! Nytårs-missionen opfyldt - skarptænder til begge skællede fiskeatleter! Herligt!
 
Udsigt over mosen fra skovhyttens terrasse
Der kastes! Den vindstille morgen med næsten magisk sol fra en stort set skyfri himmel var gradvis blevet afløst af grå skyer og køligere vind lige ind i fiskebroderskabets headquarter!
 
Geddefangst - en af mosens mindre skarptande
Det var ikke kun de 2 gæve stangsvingere, der begyndte at blive frokost-sultne. En junior-gedde på lidt mere end halvmeteren guffede Pausefiskerens skalle og gav håb om fortsat bidelyst ude i sumpen.
 
Mulligatawny suppe - som ved 90 års fødselsdagen
Optræk til traditionel bespisning på årets sidste fisketur - den hjemmelavede Mulligatawny-suppe blev sat over blusset!
 
Død skalle som agnfisk - ikke helt frisk - og spyttet ud igen af en STOR gedde
Midt i køkkentjansen blev Pausefiskeren kaldt tilbage i frontlinjen - der var hug på den pænt store skalle, der havde været med Kasper på fisketur før (og havde været frosset ned efterfølgende). Ingen tvivl om, at der var et “godt” duftspor fra det skællede kadaver. Med dobbelt krogsæt var der ikke grund til forlænget betænkningstid med tilslaget … og så alligevel! Efter et tilpas solidt tilslag - og 3-4 kraftige hovedruskende vip i stangspidsen - slog rovfisken sig af! Den mærkedes egentlig som en fisk på 80+ …
 
Pausefiskeren i feltkøkkenet - suppe på vej
Pausefiskeren tilbage i feltkøkkenet - mon man så kan få madro?
 
DR1 Dinner for one - alle elsker Mulligatawny suppe
Alle elsker Mulligatawny-suppe! Ikke mindst til nytår!
 
Mr. Winterbottom I prosume? Nytårsgalla i sumpen
Ikke en 90-årsfødselsdag - men måske det alligevel er Mr. Winterbottom, der skåler fra den anden side?
 
Admiral von Schneider? Nytårsgalla i Pilemors mose 2022
… selv om det nok ikke var Admiral von Schneider overfor, så var der enighed omkring gallebordet om, at kirsebærvin nok ikke var det, den gode Miss Sophie fik serveret til hendes fødselsdag! Fy for en skylle!
 
Kasper lurer på aborrer med mormyska
Når enden er god? Kasper forsøger afslutningsvis at lokke en aborre med lille stang og mormyska. Uden held! Men vi havde da vist også allerede kroget det meste af hyggen på årets sidste fiskedag! Storskællet tak til Kasper for godt selskab - og til Pilemor for lån af vand og fisk! Same procedure next year?
 
 
Supplerende fotos © FiskeFoto.dk
 
 
Prop
Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk