Pausefiskeren / På tur med Pausefiskeren / På tur med Pausefiskeren 2019 / 16.10.2019 - False Bay featuring MMM Cape Town Fishing Adventures

På tur med Pausefiskeren - 16.10.2019: False Bay featuring MMM Cape Town Fishing Adventures

Drømmefisken, der forbliver en drøm?
 
Pausefiskeren tiltuskede sig helt klassisk fisketid på ferien - også selv om den foregik så langt mod syd som man kan komme i lige linje fra gode, gamle - og efterårskolde - Danmark.
 
Men hvordan kunne oplevelsen med stang og snøre dog komme til at matche alle de andre fantastiske indtryk, som opholdet i og omkring Cape Town i Sydafrika havde printet i Pausefiskerens erindring? 
 
Ganske simpelt: Man booker Wikus fra MMM Cape Town Fishing Adventures som guide!
 
MMM cape town fishing adventures false bay
Aaaahhhhh ... False Bay hilste velkommen med fortryllende morgendis og nærmest perfekte forhold til en gang kystfiskeri bare 40 minutters kørsel fra den pulserende storby Cape Town.
 
MMM cape town fishing adventures false bay
Wikus riggede stang nr. 1 til - grejet var i den grovere afdeling, men egentlig ikke så voldsom anderledes setup end ved det danske surfcast-fiskeri. 
 
mullet livebait MMM cape town fishing adventures false bay
Missionen var klar: Med levende agnfisk - her en multe - skulle brændingens jægere lokkes til hug. Især den sølvglinsende Kob var målet for vores anstrengelser. Eller rettere, for Wikus' anstrengelser! Gæsten kunne bare stå og nyde udsigten, spørge nysgerrigt til grej og fiskeriet generelt - og forberede sig mentalt på, at hjulets snurren indikerede en agnfisk i munden på en flygtende rovfisk!
 
drone fishing MMM cape town fishing adventures false bay
Agnfisken blev ikke kastet ud - der var nemlig pænt langt ud til målområdet på ydersiden af brændingen. Men det havde Wikus en tilpas moderne løsning på: Den fjernstyrede drone fløj bundtackel og levende agnfisk lige ud på den anden side af området, hvor bølgerne blev brudt. Flyvefisk version 2.0! 
 
false bay cape town south africa sydafrika
Med stang 1 i stangholderen - og multen fortumlet på sandbunden ganske langt ude - begyndte Wikus at rigge stang nr. 2 til (Stort set samme setup som stang 1 bortset fra, at krogen var monteret på et stålforfang). Pausefiskeren kunne bare ånde dybt ud og indhalere det fantastiske landskab omkring False Bay.
 
MMM cape town fishing adventures shark fishing
Der blev dog ikke tid til alt for megen yoga-on-the-beach! 10 minutter efter dronen havde afleveret multen ude i bølgen blå, sang Daiwa-hjulets bremse lystigt - og Wikus kom løbende med fightbæltet. Pausefiskeren tænkte, at det var da lige voldsom nok med et bælte - men da han tog stangen op af stangholderen, mærkede han alvoren bag! Modhugget blev stort set ikke bemærket af fisken derude - og den stak af med linen i jævnt hjul-summende tempo ... 20 meter ... 50 meter ... 100 meter ... var det et godstog, der var blevet kroget? Pausefiskeren løftede naivt tommelfingeren - mens han stadig troede, at der snart ville blive landet en Kob ...
 
MMM cape town fishing adventures false bay shark fishing sydafrika
Efter en lille times tid stod han der stadig ... de havde endnu ikke set fisken og Wikus var nu overbevist om, at det var en Bronzie. Den mere end svedende Pausefisker kæmpede bravt - men hver gang fisken fightes ind til brændingen, gav de brydende bølger masser af ilt til gællerne - og den genvandt sine kræfter - og 100-150 meter line! Hvad mon en Bronzie egentlig var for én?
 
Wikus begyndte at live-streame store dele af fighten på Facebook og interviewede Pausefiskeren undervejs i fighten. Bl.a. var én af ordvekslingerne ca. sådan: Wikus: Hey, Finn! How are you feeling? Finn: I can't feel my arms! Wikus: Then wait till tomorrow! Or the day after tomorrow! Someone has to feed you with a spoon!
 
wikus MMM cape town fishing adventures false bay shark
Wikus filmede lystigt videre på live-stream til hans kunder derude i det sydafrikanske - og gav efter mere end 2 timers fight stadig "Thumbs Up"! Den professionelle og meget hyggelige guide havde nu gjort det klart for Pausefiskeren (der voldsomt svedende kæmper med at finde smil og tommelfingeren), at en Bronzie også kaldes Bronze Whaler Shark - altså en kobberhaj! Wikus var helt oppe at køre over, at nylonforfanget stadig holdt! På dette tidspunkt havde Wikus været på stangen - hajen var nemlig ved at tømme spolen for line. Mens guiden imponerende klarede  udfordringen kunne Pausefiskeren få noget at drikke og smide jakken. Overarmene var ved at syre til - pokkers kontorarbejde!
 
MMM cape town fis false bayhing adventures wikus shark fight
Endnu en gang må Wikus hjælpe til ... spolen var tæt på at blive tømt igen. Hajen blev frisk hver gang, den blev fightet ind til brændingen! Fantastisk at opleve en så professionel og vidende fisker - der absolut nyder sit arbejde! Vild og alligevel sensibel teknik med stang over skulderen, som blev indøvet, da Wikus fiskede en del kystkonkurrencer, hvor hajerne var hovedmålet.
 
MMM cape town fishing adventures shark fight false bay
På vej mod de 3 timers uafbrudt fight ... Pausefiskerens t-shirt var vikelig ved at være "fishy"! Wikus havde ringet efter en kammerat, der skulle komme og tage billede af fisk og fanger - inkl. guide, der ville holde hajen sikkert i halen under fotosessionen. Det lykkedes endeligt at få den stadig iltre haj over første revle - og halefinne og rygfinnen blev 2 gange synlige, da den kom ind på det lavere vand. Wikus konstaterede tørt, at den var over 2 meter lang ...
 
Kammeraten var kommet med kamera og var klar. Pausefiskerens arme var mere end parate til at få landet fisken ... og så skete det, der absolut ikke skulle ske. Ca. 30 meter ude vendte hajen flere gange hidsigt, nu den kunne mærke, at der ikke var meget vand under bugen. Et hurtigt drej mere. Og en gang til ... og ... 
 
Slap line! Der går lige 5-10 sekunder før det går op for Pausefiskeren, hvad der er sket. Nylonforfanget? Wikus og kammeraten pruster ... og beklager begge. Linen trækkes ind ... og ja, kobberhajen har i sine desperate sving på lavt vand fået nylonforfanget mellem tænderne. Og raspet det over. Efter mere end 3 timers fight. Slut. Ingenting. Færdig! Aaaaaaaarghhhh ...
 
False Bay fishing
En underlig bittersød følelse skyllede igennem Pausefiskeren. Fed fornemmelse at have prøvet kampen med en af havets tyranner - en trofæfisk! Men tabet af den bed alligevel i stoltheden ... 
 
Wikus satte en stang med en ny agnfisk - og håbede på, at vi stadig kunne nå at få kontakt til en Kob inden min seance på den sydafrikanske strand nåede sin slutning. Desværre skete der ikke mere derude.
 
Hajen rumsterede stadig i hoved og krop på vej hjem fra False Bay. High Five - eller haj-fins - til en stærkere og smartere modstander! Vi kørte hjem til Wikus og fik en god kop kaffe i hans headquarter. Delte røverhistorier og verdensanskuelser. Men hajen svømmer fortsat. Udenfor brændingen i False Bay - og i Pausefiskerens minder. 
 
Der gik over 48 timer inden Pausefiskeren -  under transfer i lufthavnen i Amsterdam - opdagede, at den venstre hånd endeligt var holdt op med at summe. De ømme biceps og lægmuskler fortog sig først efter hjemkomsten ...
 
Følgende dokumentation er desværre kun fra Wikus' arkiv: I min fortumlede tilstand af adrenalinrus og glæde over den vilde oplevelse, de tilsyrede biceps, summende fingre og bitterheden over den undslupne drømmefisk bad jeg ham om at sende mig et billede af den fisk, jeg egentligt skulle have fanget - og et billede af en Bronzie i ca. den størrelse, som jeg havde haft på. Pausefiskeren er ikke sikker på, om det er sorg- og krisebehandling eller bare salt i såret, at bringe disse fotos her ...
 
kob fishing south africa MMM cape town fishing adventures wikus
Det primære mål for min sydafrikanske fiskemission: Wikus præsenterer en Kob (Argyrosomos japonicus). Den findes i flodmundinger og på stenede rev og sandbund fra det sydlige Mozambique til False Bay. De findes også ved kysterne i Australien, Japan, Pakistan og Indien. De voksne eksemplarer tilbringer det meste af tiden i surfzonen, hvor de hovedsageligt jager fisk, men også rejer og blæksprutter. Den kan maksimalt blive 2 meter og veje op til 70 kilo.
 
Supplerende foto © MMM Cape Town Fishing Adventures
 
 
bronze whaler shark kobberhaj trofæfisk MMM cape town fishing adventures false bay
Her er den så: En Kobberhaj i omtrent den størrelse, som Pausefiskeren kæmpede forgæves med i over 3 timer! Eller som Wikus ville kalde den på Afrikaans: Bronzie. På engelsk Bronze Whaler Shark (Carcharhinus brachyurus). Maksimum størrelse angives til 295 cm - i sjældne tilfælde op til 350 cm. Hannerne tager 13-19 år om at blive kønsmodne - og hunnerne ca. 20 år. Kobberhajen har været involveret i 15 rapporterede angreb på mennesker siden 1962, heraf en enkelt med dødelig udgang.
 
Supplerende foto © MMM Cape Town Fishing Adventures
 
 
bronze whaler shark kobberhaj MMM cape town fishing adventures false bay wikus
Sikke nogle bisser! Wikus viser lige det imponerende tandsæt på kobberhajen. Ingen overraskelse, at nylonforfanget blev raspet over. Forunderligt, at det ikke skete hurtigere ...
  
Supplerende foto © MMM Cape Town Fishing Adventures
 
 
Find flere - og mere succesfulde - skællede beretninger fra False Bay og omegn ved at søge MMM Cape Town Fishing Adventures på Facebook - garanti for et par "Wauv-oplevelser"!
 
 
prop pausefisk
Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk