På tur med Pausefiskeren - 28.07.2023: Sunds Sø

Af uransagelige grunde havde Pausefiskeren aldrig kastet sin snøre i den store midtjyske hedesø ca. 7 km nordøst for Herning. De 127 ha. vandoverflade skulle indvies i et sjældent solbeskinnet hul i den grå og regnfulde sommerferie ved hjælp af High Rider'en - med målfisk Perca fluviatilis!
 
Oversigtskort Sunds Sø
"Et sagn fortæller om en kæmpe jætte eller trold, der har efterladt aftryk af sine fingre og knyttede hånd, da han i raseri tog en håndfuld jord og kastede den bort. Hullet blev til Sunds Sø, og det bortkastede materiale blev til Linnebjerg syd for Ilskov" oplyses der på sunds-sø.dk. Lidt mere faktuelt takseres søen som Danmarks største hedesø - en hedesø kendetegnes ved at være ganske næringsfattig. De fremherskende fiskearter opgives på baggrund af løbende  bestandsundersøgelser at være aborre og gedde - i fornuftige størrelser! Så det næringsfattige gælder åbenbart mest det undersøiske planteliv! Og umiddelbart er der heller ikke nogle nutidige registreringer af trolde- eller jætte-aktivitet i området!
 
Den første mission på en ny sø kunne jo almindeligvis kalde på brug af ekkolod - men skærm og et nyopladet batteri kunne ikke gøre det alene - når transduceren fortsat lå lunt under glasvitrinen på Æ Pralstow! Så søen måtte angribes med helt almindelig snusfornuft baseret på tidligere tiders erfaringer ... Uh!
 
Lille Miami - masser af hestekræfter på vandet - vandski m.m.
Et scenarie tæt på kaos mødte Pausefiskeren ved ankomst til bredden: Søsport med mange hestekræfter, vandski og baderinge skabte et mellemstort cirkus på søens midte - lige som masser af badegæster flere steder ved bredden spredte larm og glade dage - et turistliv som et andet Miami!
 
Gråand - fodring af ællinger - Sunds Sø
Efter en times smådoven cruisin' i flyderingen med dropshot-stangen - der blot resulterede i et enkelt ganske forsigtig nap på en rejestinkende High5Lures Craw - fik Pausefiskeren i et stille hjørne af søen følgeskab af en mellemstor andefamilie. Man kunne vel få lidt hyggelig action ved at dele lidt af frokosten med de glade dunede væsner? Ælingerne smaskede højlydt og tilfredse over det italiensk inspirerede brød. 
 
Mens Pausefiskeren gnaskede lige så veltilfreds på brødet møffede andefamilien sig gennem grøden - og åbenbarede et område ved rørskoven, hvor der ikke var vandplanter, der umuliggjorde fiskeriet. Et oplagt målområde - men det krævede et grejskifte: Dropshot-stangen blev parkeret i stangholderen bag sædet - og i stedet blev det lækre UL-sæt taget frem - bestående af en 6 fods Sportex Black Arrow G3 ULR (0,5-7 gram) monteret med Shimano Vanford 1000. UL in spitzenklasse!
 
Aborre på gummi - Z-man Tiny Ticklers
Og når man nu fiskede i "Lille Miami", så blev der da selvfølgelig monteret en lille amerikansk jig! Micro Finesse fra Z-man! Og BAM! Aborre i 3. kast ved rørskoven! Om det var karma, kan der kun gættes på - men ænderne viste altså vej til dagens første fisk! Et ganske lille, men flot sæt striber huggede på Tiny Ticklers.
 
Sortstribede banditter i størrelse small
Hurtigt kom fisk nummer 2 og 3 i flyderingen! Pragtfulde fisk.
 
Endnu en fin midtjysk aborre på jig
Der var flere spots, hvor mindre aborrer jagede årets yngel på lavt vand - og Tiny TicklerZ i farven "Smelt" passede åbenbart perfekt som imitation af flygtende yngel!
 
Pausefiskerens flydering udfører et bi-job
Alle kan have brug for en pause - så High Rider'en kan også få et bi-job som rasteplads for diverse vingede væsner, der passerede vandet - søen er da også hele 1,5 kilometer lang og op til 900 meter bred.
 
Det kommer ikke an på størrelsen - aborrefiskeri i Midtjylland
Der var god frekvens på fangsterne i første halvleg inden den rigtige frokostpause (uden ænder). Men størrelsen på aborrerne kom også helt ned på omkring de 12 cm ...
 
Der skulle være ro fra de motordrevne fartøjer på søen fra kl. 12:30 - så Pausefiskeren kunne snige sig lidt længere ud på vandet uden at risikere at blive ramt af et sæt vandski - eller blive hægtet bag en Don Johnson-type i speedbåd!
 
Bi-fangst - skalle på jig fra flyderingen
På noget, der måske var en skrænt, var der pludseligt et anderledes forsigtig hug. Tilslag - og en mere doven fight op til flyderingen. En skalle på 27 cm! Eller måske en hybrid? Den havde en lidt mærkelig mund for en skalle? Fisken havde dog taget jiggen helt korrekt og rovdyrsagtigt!
 
Speedbåd - Florida-style ved sommerhuset ved Sunds Sø
Welcome to Miami? Speedbåd i depot Florida-style! Men ingen bigmouth bass under badebroen!
 
Flere flotte striber fra hedesøen ved Herning
Efter frokosten på den sommermilde bølge var der igen hurtigt gang i fighten med de mindre aborrer.
 
Lidt større striber - Perca fluviatilis i flotte farver
Og nogle lidt større skønheder ... 25-26 cm. Særligt omkring en strækning med sivkant tæt på en meget benyttet badebro med meget plaskende og højlydte børn var der jagende fisk i fine størrelser. 
 
Og fangsterne blev bemærket. En nysgerrig dreng på paddleboard drev forsigtigt tæt op mod flyderingen og spurgte til, hvad aborrerne blev fanget på - han havde nemlig aldrig fanget en aborre, selv om hans familie havde sommerhus ved søen! Det kunne Pausefiskerens lystfiskerhjerte ikke bære - så drengen fik selvfølgelig en jig, så han kunne prøve med et fornuftigt stykke grej. Han takkede ydmygt og padlede derefter hurtigt hjem efter sin fiskestang med en ny mission for sommerferien!
 
Dagens største sæt striber - aborre på Z-man Tiny TicklerZ fra Sunds Sø
I næste kast efter drengens farvel ... huggede en fisk tæt på rørskoven, og for første gang kom der lidt melodi på bremsen på det smækre Vanford-hjul! En rigtig flot Perca fluviatilis kan efter tilpas kamp med vippende stangspids og dans mellem svømmefødderne nettes og hurtigt måles og fotograferes: 30 centimeters skønhed fra hedesøen! Pragtfuldt! Karma-fisk nr. 2?
 
Svanepar med ælling på hedesøen
Det blæste lidt op og trafikken på vandet tog igen til - både for dyr og mennesker! Der blev lidt længere mellem huggene - og Pausefiskeren drev på sit badedyr stille tilbage mod udgangspunktet i den nordøstlige ende af søen.
 
Catch and release ved aborrefiskeriet
Men på den dejligt sommerdovne vinddrevne sejlads var der dog stadig striber, der ville beundres! Aborrens smukke farver kan spille magisk i legen med sollys og bølgende vand. Rent guld!
 
Endnu en aborre tæt på 30 cm
Dagens sidste større fisk ... stadig under 30 cm ... men i hænderne på en mere end veltilfreds Pausefisker! Over 40 sæt striber i High Rider'en efter knap 4 1/2 times fiskeri på en ukendt sø! Der havde selvfølgelig været en drøm om en endnu større aborre fra den store sø - men absolut ingen grund til at tude!
 
Savage Gear High Rider efter overstået togt ved badebroen
Med ekkolod og knap så megen voldsom vandsport på søens bølger kunne "det dybe sted" på op til 4 meter - og skrænterne dertil - måske være blevet fundet og afsøgt ... men det må blive en anden gang. Og nok i vinterhalvåret, når "Lille Miami" igen bare er en idyllisk jysk hedesø ...
 
NB: Karmafiskeren ... det lyder faktisk heller ikke tosset! Men denne sides webredaktør vil alligevel nok holde fast i det klassiske alias ... Pausefiskeren!
 
 
Prop
Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk