På tur med Pausefiskeren - 08.07.2020: Hover Å

UL-fiskeriet efter aborrerne har pirret Pausefiskerens nysgerrighed i forhold til grejvalg til å-fiskeriet efter de lokale bækørreder. Aborre-stængerne har da været med ved Hover Å og har mærket fine rødplettede fisk, men de er dog lidt korte - ikke mindst i sommerhalvåret, hvor bevoksning i åen og på bredden udfordrer brugbar stangføring i jagten på fedtfinnerne. Det var der dog en løsning på ...
 
hover å bækørred Vestjylland lystfiskeri
Højt oppe på Zone 2 var de første Instagram-følgere allerede samlet for at se præsentationen af den nye stang! Mæ-mæh-mægtigt!
 
hover å lystfiskeri Vestjylland sportex ulfishing ulfiskeri meppen aglia
Da Pausefiskeren blev færdig med at kærtegne den prægtige 8 fods Sportex Black Arrow G2 UL med kastevægt på 1-7 gram, faldt valget af endegrej ikke svært. En topmoderne UL-stang måtte i den rigeligt forblæste vestjyske ådal testes med den evigtunge klassiker Mepps Aglia i str. 2 med røde pletter! Den har både i størrelse 2 og 3 fanget et utal af fedtfinner i både Sneum Å, Holme Å og Ansager Å i Pausefiskerens yngre år - og også tidligere lokket fine fisk i Hover Å i de første år efter Pausefiskerens indvandring til Ringkøbing.
 
bækørred hover å Vestjylland lystfiskeri sportex ulfishing ulfiskeri mepps aglia daiwa
3 gange guld til Pausefiskeren! En mindre, men højstspringende bækørred faldt 20 minutter efter fiskeriets start for øvelserne med Black Arrow-stangen og Daiwa Revros LT 2000-hjulet. Perfekt match i design! Og en dejlig kombi til fiskeriet i den lille vestjyske å!
 
hover å naturens rige Vestjylland
Det er et stykke tid siden Pausefiskeren havde været på dette stræk - og meget var forandret af det vestjyske vejr! Vind og vandmasser sætter sit præg. Brinker styrtet sammen, nye sandbanker dannet, sten og grus blotlagt. En fornøjelse at kunne gå på opdagelse ved en næsten "ny" å!
 
bækørred bachforelle Vestjylland ulfiskeri ulfishing lystfiskeri mepps aglia
Endnu en gylden bækørred fulgte med fra sit skjul ved en strømhvirvel ved modsatte bred - men huggede først lige under stangspidsen. Vildt! Til trods for den uhensigtsmæssige vinkel sad tilslaget perfekt. Knap 25-26 cm siger det hurtige målebånd inden genudsætningen.
 
odder naturens rige hover å
Sandbankerne afslørede flere steder, at odderen også var på jagt. Men efter den første lile håndfuld bækørreder på mellem 20 og 30 centimeter var tiltroen til åens reproduktion af fisk til både odderen og Pausefiskeren stor.
 
bækørred ulfiskeri hover å Vestjylland sportex daiwa
Pragtfuld! Sikke en fisk! På en ganske langsom og dybere strækning af åen kastes spinneren opstrøms - nærmest lidt som et alibikast under passage af det lidt "kedelige" stykke. Mepps'en når dog kun at svinge sit spinnerblad på en strækning af omkring en halv meter, da den midt ude i åen inhaleres af en prægtig sortplettet fedtfinne ganske tæt på de 40 cm! Det er længe siden Pausefiskeren har kroget en lokal fisk af den størrelse her i ådalen! Og sikken en lækker oplevelse på det lette grej. 
 
bækørred hover å Vestjylland lystfiskeri ulfiskeri ulfishing sportex black arrow G2 UL
Et sidste hurtigt foto inden genudsætningen - simpelthen en fantastisk gylden vestjysk ørred, der fortjener at sætte sine gener i spil under næste gydning!
 
stickleback hundestejle hover å naturens rige
Pausefiskeren er ikke stolt af fejlkrogninger - men denne gang viste det dog helt lavpraktisk, at selv oppe på stykket ved Hover Kirke er hundestejlen til stede - og dermed et muligt byttedyr for ørreden! Er der ikke en lille Rapala-wobler i de farver hjemme i arkivet?
 
tyr hover å Vestjylland naturens rige
Da vinden og vindstødene tog til i omfang - og den relativt lette spinner ikke længere altid landede, hvor Pausefiskeren ønskede det (!) - skiftedes der til back-up-løsningen. Lille prop og friske orm. Koncentrationen omkring knudebindingen blev dog afbrudt af en dybt brummende nabo! Tyren - heldigvis på den anden side af åen - følte sig åbenbart truet af Pausefiskerens maskuline fremtoning! 
 
Der var heldigvis også bud efter ormene. Så lige omkring her skulle der have været et foto af en rigtig tykmavet bækørred, der skulle stråle gyldent sammen med det matchende fiskegrej. Men den mindst 40 cm lange fisk var så flabet at trække sig fra fotosessionen, da Pausefiskeren valgte at afkroge den på det smalleste sted, hvor han i et skarpt sving kun lige kunne knæle ned med risiko for at falde enten til den ene eller anden side og direkte i åen! Afkrogningen gik nemt og hurtigt - og inden Pausefiskeren nåede at løfte fangstnettet og overveje i hvilken lomme målebåndet var, slog den meget sunde og friske Salmo trutta fario 3-4 gange med både hale og krop - og røg i en fin lille bue op af nettet og ud over brinken - og forsvandt som en plettet ninja ned i den våde verdens jungle! Lige lovlig frisk!
 
bækørred hover å bachforelle brown trout vestjylland lystfiskeri angeln
Men fiskeriet gik jo videre - og fik alligevel også en herlig afslutning. Bl.a. denne rødplettede skønhed omkring de 34-35 cm snuppede ormen i det sidste sving inden fiskeriet ophører for medlemmer af Ringkøbing og Omegns Sportsfiskerforening. 
 
Dagens fiskeri på ca. 3 1/2 time bød på ikke mindre end 10 flotte bækørreder til afkrogning mellem 20 og 40 cm. 6 fisk på spin og 4 på orm. Sikken en fryd! Alle selvfølgelig genudsat - selv på sådan en dag skal man ihukomme, at bækørreden generelt har svære kår! Genudsætning hjælper bestandsplejen!
 
 
prop flåd pausefisk
Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk