På tur med Pausefiskeren - 01.05.2023: Karlsgårde Sø

Fejringen af geddepremieren foregik i en kort, men lykkelig årrække med konkurrencefiskeri fra flyderingen i Borbjerg Møllesø - dog er fiskeriet i rovfiskeparadiset også i år forbudt grundet den fortsat uopklarede nedbrænding af kroen, der har fiskeretten.
 
Alternativet - når nu Western Wetlands brakke Esox er fredet frem til 16. maj - kunne jo så være at købe et fiskekort til ungdommens medevand lidt længere sydpå? 
 
Flydering kampklar ved Karlsgårde Sø
Romantisk morgenstemning ved bredden af elværks-vandopsamlingssøen - mon den store geddemadamme stadig stod derude på lavt vand tæt på rørskoven - godt sulten efter veloverstået gydning?
 
Kort efter søsætningen observeredes en anden flyderingsfisker - og han nåede at cruise over til den sydlige rørskov (inden Pausefiskerens badedyr fik vippet sig ud af sivene), hvor han med sit fluegrej lykkedes med at kroge en mindre gedde. Rovfiskene var i bidehumør?
 
Pigshad Jr på geddejagt
1. maj har flere gange været Happy Pig Shad-Day! Men på Karlsgårde Sø lokkede de svenske gummifisk ingen Esox om formiddagen. Hverken på det lave vand ved rørskoven - eller på dybere strækninger midt på søen. 
 
Musling kroget af Rapala-wobler
Hug? Næh! Endegrejsskift til eksempelvis Rapala Super Shadow Rap (som foto) og Daiwa Prorex Lazy Jerk medførte blot flere bundkontakter - og friske muslinger!
 
Svane overK
Vinden var virkelig omskiftelig. Svanerne samledes i store grupper, når det blæste lige lovligt friskt op - mens der generelt var mere gang i dyrelivet over vand, når vinden var svag. 
 
Pausefiskeren pausefisker Sort Guld
Skål! Ingen fadøl i Fælledparken - men til madpakketid skulle der friske vitaminer til Pausefiskerens lårbasser: 2 gange var han "fanget" af vinden ude midt på søen, hvor der virkelig skulle arbejdes for at komme frem til selvvalgte destinationer. De 2 badedyr - både den oppustede og den oppustelige - finnede midt i madpakken derfor ved første givne lejlighed ind til bredden til et tiltrængt pitstop. 
 
NB! På ovenstående foto bemærkes det måske af den trofaste læser af Pausefiskeren.dk, at der er Breaking News på grejfronten? Dagens skællede mission var jomfrutur for Savage Gear SG4 Power Game 8’6” med kastevægt på 40-80 gram - en lidt stiv fætter ved første bekendtskab, men med fine kasteegenskaber og umiddelbart god fornemmelse af det lidt tungere endegrej, når det rulles ind. Den endelige vurdering kræver dog en geddes test af fightegenskaberne! Og det kunne vel stadig nå at ske herude på den menneskeskabte sø på premieredagen? Eller?
 
Vadefiskeri i søen
Inden den sidste halvdel af madpakken blev inhaleret ved bredden skulle nærområdet lige sikres - der blev vadefisket med UL-grejet og søgt efter årets første sæt striber.
 
Turens første aborre
På ganske lavt vand - lige ud for den parkerede flydering - huggede aborren ganske forsigtigt på en af Pausefiskerens Z-man TRD TubeZ - en ganske sen afkrydsning af favoritfisken på årets artsliste!
 
Aborre fra flydering kroget på Zman TRDTubeZ
Efter pausefiskeriet blev badedyret igen finnet ud på søen - men belært af den kystnære succes med hug på aborregrejet, blev den nye Savage Gear-stang placeret bag sædet - og den gamle Shimano Beastmaster UL-stang på blot 5' fik mere action. Fin mindre fisk på 25+ cm.
 
Aborre ved vadefiskeri i Karlsgårde Sø
Pitstop 2 - den kølige Sorte Guld satte gang i blæren - og når nu en landgang var nødvendig, kunne man jo alligevel lige afpatruljere endnu en varieret kant af rørskoven med UL-stangen og Z-man-nedrigget. Og ganske rigtigt var der stribede banditter helt inde i skyggerne! Endnu en 24-25 cm fisk blev lokket af det amerikanske gummi i den eksotiske farve "California Craw".
 
Aborren blev afkroget og der blev sendt et par kast længere ind i bugten af rørskoven. BAM! I det lysebrune vand eksploderede grønne og gyldne camoflagefarver i et glimt 50-60 cm fra Pausefiskerens knæ og på ca. en meters vand udspillede der sig en hidsig fight mellem rørskov og Pausefiskerens dansende underben! Endnu en påmindelse om at holde agnen i vandet helt ind til stangtoppen!
 
Gedden var ikke voldsom stor - men på den bløde UL-stang med 0,18-line - heldigvis monteret med skarptandsikret stålforfang - var der virkelig liv for enden af snøren! Med en knasende sprød underlægningsmusik fra et summende Shimano Twinpower i str. 1000 ...

Pausefiskeren overvejede flere gange et solidt nakkegreb, da nettet selvfølgelig var påmonteret Highrideren ca. 75 meter længere henne ad kysten. Satsningen blev dog grundet fiskens hidsighed at “gå tur med hunden”! Forsigtigt blev gedden presset hen mod flyderingen - og den fulgte med! Ikke helt frivilligt - der skulle bl.a. lige afværges et par udløb ind i rørskoven!
 
Premierefisk - Esox på aborreagn
Gedden hoppede næsten selv i nettet - og blev hurtigt målt til 65 cm. Stort flueben ved en premieregedde - og en yderst fornøjelig fightoplevelse på lavt vand!
 
Nedrig fra Zman i kæften på gedden
Perfekt krogning med forfangssikret nedrig!
 
Gydningen har sat sine spor på gedden
Den formodede mindre han-gedde havde overstået gydeperioden i ok foderstand - men arene på siden af kroppen bevidnede, at det ikke er ufarligt at give sig i kast med kurmageriet, når både partner og konkurrenter har masser af skarpe tænder! Han blev selvfølgelig sat fri - og er sikkert klar til en forplantningsrunde mere til næste forår - hvis de store geddemadammer i søen er ham nådige!
 
Dagens sidste aborre fra flyderingen
Vindforholdene pressede Pausefiskeren til at holde sig brednært under sejlturen tilbage til Toyota’en. På det lave vand og de få skrænter, der passeredes, var der yderligere et par Perca fluviatilis, der hilste på.

Efter næsten 8 timers premierefiskeri på Karlsgårde Sø kunne det igen noteres, at det danske forår var ganske friskt og farverigt - både i forhold til vejrforhold og fiskeri! Endnu en gang var både små og lidt større rovfisk mest tændte på små gummiagn - og lod både old school Mepps-spinnere i str. 5, moderne woblere, jerkbaits og store gummishads i fuldstændig fred.

1000-tak til Moder Natur for det uforudsigelige og smukke! 
 
prop
Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk