Skællede fortællinger / Storfanger Kasper

Storfanger Kasper

Tekst & foto © Kurt Fisker Jensen


Ældste barnebarn, Kasper, blev 5 år den 3. maj 2002. Hans fiskeudstyr har været klar hos morfar i næsten 5 år. En lille lækker 7 fods Mitchell spinnestang i kulfiber, et nyt og ubrugt Mitchell 4-08, fra ca. 1980, og en god 0.23 line. Dertil et bobleflod og div. små kroge. Tiden var inde, udstyret skulle i brug.

Kasper’s første lystfiskertur fandt sted onsdag den 24. april. Morfar og Kasper selvfølgelig; men Mormor var med som sikkerhed for økonomi, som fotograf og leverandør af faste og flydende forsyninger, plaster, gode råd og formaninger.

Turen gik til Grumstrup – ca. 5 km nord for Hovedgaard. Der vidste morfar nemlig, at der var en lille sø med mange fisk i. Der var så mange, at der skulle betales pr. kilo for de fangede fisk. Men første fisketur med Kasper skulle være en succes. Dagen før havde Kasper og hans far gravet i lang tid, og fundet 23 små orm.

Instruktionen var kort og klar. Når du fanger en fisk, skal du rykke i fiskestangen med toppen, holde stangen lige op i luften og dreje på håndtaget - sådan. Så sørger stangen for, at fisken bliver træt. Du skal bare holde den og dreje på håndtaget, indtil morfar tager fisken i nettet.

Morfar kastede ud, stillede stangen i et rør, og begyndte at stoppe piben. Det nåede han ikke. Der gik ikke to minutter – så dykkede floddet, stangen bøjede faretruende og hjulet gav line. ”Morfar - jeg har fanget en fisk!”. Fisken var i god kondition og gav god fight på det lette grej. Morfar måtte hjælpe med at holde stangen. Regnbueørreden hev og sled – Kasper drejede og drejede. Da morfar så, hvor stor fisken var, blev bremsen strammet og 900 gram ørred kom hurtigt ind til kanten og blev nettet (selv om det ikke var nødvendigt, men det skulle jo gå ”rigtigt” til). Det intense og spændingen fremgik tydeligt af Kasper’s ansigt. Mormor tog de første 4 – 5 billeder og præmien for først fangede fisk, var en pose vingummi.

storfangerkasper1

Tiden ved fiskesøen varede i alt 4 timer incl. frokostpause og en gåtur til de andre to søer og besøg på legepladsen. Kasper fangede fem fisk, mormor to og morfar en. Kasper’ s femte fisk var den største. Fanget lige efter frokost. Han stod med stangen i hånden, da en halvandet kilo’ regnbueørred tog ormen, dykkede floddet, og sprang ud af vandet. ”Hold kæft, morfar! Den er vild og hysterisk!” - men han havde nu lært teknikken, og fik selv fisken ind til bredden. Ved en af de andre søer fik en erfaren lystfisker også en lektion. Han fik bid, og Kasper fulgte interesseret med i fighten, indtil et tidspunkt hvor fiskeren holdt stangen vandret. ” Du skal holde stangen op i luften – så stangen gør fisken træt”!!!

storfangerkasper2

7,6 kg renset regnbueørred. Ja tak, det bliver 304,- kroner, sagde fiskesøens ejer. Morfar trådte til side og lod mormor komme til.

storfangerkasper3

Næste dag ringede Kasper og spurgte, hvornår det var næste gang. Jo, om et par uger, når det bliver godt vejr. Så skal vi ud til en ”rigtig” å og fange aborre, skaller og brasen. Så behøver mormor ikke at komme med, men hun må gerne.

 

Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk