Skællede fortællinger / Gør det selv

Gør det selv

Tekst & foto © Steen Ellemose.


Min søn på otte år er, til sin fars glæde, lejlighedsvis interesseret i fiskeri. Kiks og sodavand er absolut fremmende for interessen, ligesom fangst naturligvis også er det. Selv er jeg vokset op med at mede aborrer i tørvemoserne på min himmerlandske hjemegn, men der er ikke så mange småsøer her omkring (Vi bor i Ølgod) hvor man kan komme til at fiske for et par venlige ord.

Johannes, som min søn hedder, er fascineret af gedder. Det er muligvis beslægtet med hans fascination af rovfugle, krokodiller og dinosaurer - og jeg gør intet for at fjerne den, tværtimod. Vores lokale Put & Take sø huser mange gedder, og vi har besøgt den et par gange i år. Vi har endda kunnet hjembringe en enkelt gedde, der til Johannes' glæde blev lavet til fiskefrikadeller.

Trods sin unge alder har Johannes allerede lært at kaste med blink, og det synes han er meget sjovere end at mede. Desværre er det så som så med præcisionen i kastene, og det har kostet et par blink til sivene - længere ude end jeg kunne komme ud til. Nu har Johannes også kastet sin kærlighed på woblere, og selvom jeg fra mine drengedage stadig har en hel del blink og woblere, har jeg ikke ligefrem lyst til at ofre alle disse på kort tid til siv og buske. Derfor havde jeg inden sidste gang vi var afsted rodet inderst i skabet med fiskegrej, og fundet æsken med hjemmelavede blink og woblere.

Det viste sig at være et hit, for Johannes elsker at lave ting - i papir, pap eller træ. Han var overbevist om at de woblere jeg havde lavet som stor knægt var de bedste i verden, og så kan man jo ikke sige nej når knægten i næste sætning spørger om vi kan lave sådan nogle hjemme selv. Det kan vi naturligvis. At de hjemmelavede woblere virker kan jeg heldigvis bekræfte helt uden at lyve, det er ikke få mosegedder jeg har fanget på disse.

ellemose-wobler

ellemose-wobler2 

I skrivende stund er projektet ikke færdigt, og det varer nok nogen tid endnu, men jeg kan varmt anbefale det som et far/søn projekt til vinter. Vi har allerede haft nogle hyggelige timer i værkstedet med at forme stykker af rundstok, pudse disse, bore huller, montere øskener og male. Vi mangler at montere skeer, nogle flere øskener og selvfølgelig kroge, men det når vi! Virkeligheden er at jeg laver det meste, men en dreng på otte kan sagtens forme wobleren og være med til at male. Nogle af woblerne skal bruges som julegave til nogle ældre fiskende drenge vi kender, mens resten forhåbentlig kommer til at fange gedder næste år. 

ellemose-wobler3

Store oplevelser med små fisk? Pausefiskeren.dk